VINAR MESECA APRILA

Tokratnega aprilskega vinarja pa lahko definiramo takole >> vino, umetnost, zgodba, družina, tradicija. Kaj mislite kdo bi to lahko bil?

Goriška brda so gričevnata dežela na skrajnem zahodu Slovenije. V tej slikoviti pokrajini leži družinsko posestvo Ščurek. Vinska klet Ščurek stoji v vasici Plešivo, ki sodi v vaško skupnost Medana. Težko bi določili vek, od katerega se Ščurkovi ukvarjajo z vinogradništvom, zapisano pa je ostalo, da je Stojanov nono Franc obdeloval hektar trt in pridelal 50 hektolitrov vina. Danes Stojan s pomočjo petih sinov neguje 24 hektarjev vinogradov, temu primeren pa je tudi pridelek. Večina posesti je na italijanskem delu Brd, za najboljše lege pa veljajo Grotišče, Dugo, Mahober, Jazbine, Jordano, Gredič in Kozlink.

Ščurkovi ponujajo trgu letno okoli 90 tisoč steklenic vrhunskega vina. Ščurkova vina se dobijo na številnih evropskih trgih pa seveda tudi na drugih celinah, od ameriškega do azijskega trga. Zvesti ostajajo svežim, vendar polnim vinom, zato dolgo v pomlad odlašajo s prvim pretokom. Taka vina potrebujejo kar nekaj časa, da se razživijo v kozarcu, a jih je potem težko ustaviti. Vina lepo poudarjajo identiteto družine in dežele, na kateri gojijo vinsko trto. Ob najsodobnejši tehnologiji odkrivajo tudi skrivnosti hrastovih sodčkov, predvsem pa ne pozabljajo na avtohtone sorte, kot so rumena rebula, pikolit, jakot. Posebej so ponosni tudi na zvrsti: rdeča in bela Stara brajda, UP in Kontra, ki izražajo spretnost in potrpežljivost vinarskega truda in znanja. 

V Savorju smo tokrat k naši pomladni ponudbi jedi izbrali njihova vina >>

Rumena Rebula, Modri pinot, Malvazija, Jazbine